Settings Not working

Chriswoka

New Member
Hey, i tried stripping 1709 multiple times but i don't understand why it's showing this error after installation when i right click open display and personalize.
( Preset attached ) let me know what i did wrong and what exact component is breakingg this !
image-14.png
 

Attachments

  • Auto-saved 600+ .xml
    29.6 KB

nuhi

NTLite developer
Staff member
Hey,

tried your preset on Win10 1709, I get the long final login, and while Personalize opens normally, the start menu doesn't open.
Will find what it is and let you know, maybe even tomorrow.
For Personalize not opening, make sure not to use anything other than the preset, but do wait for my results.

Thanks.
 

Chriswoka

New Member
Hey,

tried your preset on Win10 1709, I get the long final login, and while Personalize opens normally, the start menu doesn't open.
Will find what it is and let you know, maybe even tomorrow.
For Personalize not opening, make sure not to use anything other than the preset, but do wait for my results.

Thanks.
Just using this single preset, didn't even set unattended maybe that's why it's taking so long i just used this preset to remove components then i saved the image and load it again and start doing other things other than removing more components. Thanks for ur response !!
 

nuhi

NTLite developer
Staff member
Hi,

in my case, at least one of the issues is the "Problem Reports and Solutions Control Panel Support" removal.
Will continue tomorrow and report if that was all, and fix or lock it for that Windows version.
 

Chriswoka

New Member
sure bro i'll try not removing it and see if it's breaking something or not, will be waiting for ur response again. btw is there any potential component that can break the personalize, display settings? if yes then name them so i better not touch them and check.
 

nuhi

NTLite developer
Staff member
Tested your preset with the mentioned component kept and no issues.
Never had personalize issue with the preset and 1709, please retry.
Make sure to use latest NTLite and keep the "Problem Reports and Solutions Control Panel Support" after loading the preset.
I'll see about fixing this.

Let me know how it goes, with any issues, please attach the exact new preset and make sure nothing else was done.
 

Chriswoka

New Member
Hey nuhi, just rn i just stripped 1803, and i did remove "problem reports and solutions control panel " and 1803 is working good, personalize settings working good too. I don't think so if it's this component causing this? U know better ofc
 

francis11

Active Member
Can confirm - on 19044.1348. open SystemSettings.exe give error (see attached image). What's strange is, when open Settings and go to update page and there open Information about buildnumber nothing happens? The error only shows when try to open Display Settings which is default page when opening Systempage?
Btw: Maybe i missed something - but see that Mousecursors is now locked by Recommended in Compatibility - why?
 

Attachments

  • Skærmbillede (2).png
    Skærmbillede (2).png
    1.6 MB

crypticus

Well-Known Member
hello just going to say something and exit, when i added language or remove language sometimes settings app gets broken. you have to install CU again to fix the issue. maybe you guys are having language related problem? just wanted to share my experience.
 

garlin

Moderator
Staff member
hello just going to say something and exit, when i added language or remove language sometimes settings app gets broken. you have to install CU again to fix the issue. maybe you guys are having language related problem? just wanted to share my experience.

When you add languages after the CU, Windows will always require you to reapply the CU. Microsoft makes a point in saying language updates go before system or app updates.
 

chiefkief

New Member
Can confirm - on 19044.1348. open SystemSettings.exe give error (see attached image). What's strange is, when open Settings and go to update page and there open Information about buildnumber nothing happens? The error only shows when try to open Display Settings which is default page when opening Systempage?
Btw: Maybe i missed something - but see that Mousecursors is now locked by Recommended in Compatibility - why?
Same thing happened to me today while trying to make Windows 10 21H2 modifications. Basicly, some of your changes in settings are guilty for crash, and then maybe components you removed? In my case it was issue with settings, I didn't narrow it down to which caused it, but it definetly was case since I redid it without components removal and same thing happened
 

kowcop

New Member
I am close to narrowing down the error. You can replicate it by using the 'Lite' Preset on 21H2. Start Windows, click the settings cog and click 'Display'. SystemSettins.exe will crash. I have spent about 10hrs on it so far. It is something in the 'SYSTEM' components section. I am pretty much down to doing each setting one by one and testing in vmware..
 

Clanger

Well-Known Member
i have been getting buffer underun/overrun? errors with systemsettings.exe on ltsc 1809 and 2021 on non lighted but very tweaked installs.
got 2021 test installs on the go, if i get a chance to pinpoint which tweak or kludge i use that causes it i will post. hmm, yes, it was on display settings too.
 

kowcop

New Member
ok.. I have narrowed it down to 'Shared Experiences' or 'NTVDM' under system components.. one more test will give the answer
 

garlin

Moderator
Staff member
Shared Experiences -> Connected Devices Platform. It's a bunch of protocols for syncing user state btw multiple devices (PC, Windows Phone).
Basically nobody uses it. If it broke something, means some background services are annoyed, or it can't talk to the cloud.

Shell Experience Host is a GUI wrapper to UWP apps. Just uninstall all your UWP apps, and you'll be fine :cool:
 
Top