Windows 8.1

AeonX

Active Member
I noticed something yesterday, windows 8.1 has no windows backup? The service exists but NTLite does not detect the component. In Windows 7 and 10 this is detected.
 

AeonX

Active Member
Whats the service called? I cant find backup on 8.1 EI Pro.

Block Level Backup Engine Service (wbengine)

Another component that is not detected is Storage Spaces. This one I'm sure is in the control panel.

The name of the service is: Microsoft Storage Spaces SMP (smphost)
 

Clanger

Well-Known Member
I got wbengine service. According to the web backup is under Control Panel - System and Security but all i got is system, using U3 iso.
I got Storage Spaces in Control Panel and Services. Ping nuhi, see what he says :)
 

AeonX

Active Member
It seems that backup comes disabled in 8.1. Storage Spaces not:

Gz4O6vR.png

Control Panel:

GHNqGpQ.png

There is a service for disabled functionality, Microsoft's way of doing things o_O
 

PhsMu

Active Member
Keep in mind that "Legacy" Windows Backup Services (Meaning anything that is not File History) fail if "Workstation" Service is not set to Automatic. Took me a while to figure that one, as I was disabling that because I do not use SMB.
 

thehappymusic

New Member
I need to create a windows 8.1 pro 32 bit installation as small as possible in both size of the iso (700mb) and also in installation (5 / 6GB) this is possible I have seen some very good stable and fast but only in English that is why I am interested in creating my own in Spanish, I have done some tests and they always give me error , I only have a PC of limited resources that takes a long time so it is difficult to carry out test after test
 

Clanger

Well-Known Member
Windows Update gets blocked on 8.1 later updates on intel 8th gen I3 8300/B360 chipset, you run an msu and it fails but if you extract the update.cab and try to install by dism will it work? Would it be the same with w7 too?
 
Last edited:

Clanger

Well-Known Member
abbodi86 weird, installed 2 w7 2019 cab updates with dism, both failed. tried with the msu's, both failed. ran the zeffy wotsit, restarted and both msu's installed. :confused:
 

Clanger

Well-Known Member
the cmd window gave me error code(s) but i didnt save the code :rolleyes:, i was on a mission to get it installed. can replicate with a new install and i will post thhe codes. if i remember correctly from installing the msu's it was the last 3 updates that had a problem.
 

Clanger

Well-Known Member
Back in the saddle with 8.1, running on 8/9th gen Coffee Lake/Refresh, aiming for these numbers or better.

index.php
 
Last edited:

Clanger

Well-Known Member
Ignore EI Pro, go for regular Pro and rip the apps out, it has less Embedded packages in too.
Dont really like esoteric versions, go for the mainstream versions and get busy.

garlin I found the answer to a question i had in my mind, Audit mode will always boot back into audit mode after a restart.
Found an Unlocker alternative for the capture errors, "file in use" in winsxs files on the capture partition, no more sysprep or capture errors.
 
Last edited:

garlin

Moderator
Staff member
Exit from Audit mode with sysprep.exe /oobe /generalize
Rebooting several times in Audit can be expected (installing drivers, package needs restart), since you want to capture a "rested" image.
 

Clanger

Well-Known Member
I knew about audit mode all along, just didnt know, and see how it would always restart back into itself.
Got to recheck my update list for this regular Pro iso now :(. Havnt had any problems with stuff complaining that ei pro isnt a proper pro but i would rather use the regular pro incase. Apps vs no apps isnt a problem.
 
Last edited:
Top